Turfsteker Westerbork wint Bourgondisch Beilen 2018

Meer informatie over
Bourgondisch Beilen
Bourgondisch Beilen

Publiek grote winnaar

In het laatste  weekend van augustus vond het evenement Bourgondisch Beilen plaats. Het thema was dit jaar Ierland en achter het gemeentehuis werd het terrein in Ierse sferen gebracht. Er werd dit jaar een tent geplaatst waarvan twee zijkanten bijna helemaal konden worden geopend. En, vanwege de voorspelde regen, werd er een extra overkapping neergezet. Beide aanpassingen bleken een schot in de roos!

Deze editie namen 12 restaurants deel aan de culinaire wedstrijd. Van 14.00 tot circa 15.00 uur was speciaal voor de ouderen en de WAO-soos. Hier hadden zich ongeveer 250 personen voor opgegeven en zij konden als eerste op uitnodiging van Bourgondisch Beilen de gerechten gaan proeven. Tegelijkertijd was er in de bibliotheek van Beilen een lezing Irish dance. Vanaf 15.00 uur begon het terrein vol te stromen met bezoekers. De Ierse feestband Doggy Few speelde diverse sessies en Irish Dance Borculo trad op. De bezoekers genoten hier zichtbaar van. Voor de kinderen was er een speciale kinderhoek en hier konden de kinderen zich laten schminken, zwaardvechten en knutselen.

Een professionele jury van 4 personen ging van elke deelnemer een gerecht proeven en hier vervolgens een oordeel over geven. Rond 19.30 uur werden de scores bij elkaar opgeteld en werd de winnaar van de gouden garde bekend gemaakt. Nieuwkomer Iers restaurant de Turfsteker uit Westerbork won dit jaar de eerste prijs. Het winnende gerecht was: Peatcutter, een Ierse tournedos met parmaham en een zachte whiskeysaus. Dit lag in de kleuren van de Ierse vlag op het bord. De tweede prijs was voor Restaurant Diggels, ook uit Westerbork, en de derde prijs was er voor De Hofmeester uut Drenthe uit Beilen.

Om 21.00 uur begon het optreden van de folkband Rapalje. Zij brachten hun typisch Ierse muziek ten gehore en vanaf circa 23.30 uur was er een afterparty met DJ Michelangelo.

Zaterdagavond werd de altijd succesvolle pubquiz gehouden, met ditmaal veelal vragen die in het teken van Ierland stonden. Marc Smit van Café Bar Het Zwaantje is al jaren de quizmaster. Er namen circa 440 personen, verdeeld over 53 teams, deel aan de pubquiz. Het werd een nek aan nek race tussen 3 teams, met uiteindelijke winnaar Boney M. Ook deze avond werd afgesloten door DJ Michelangelo.

Zondagochtend werden er in de tent circa 700 stoelen neergezet voor de jaarlijkse kerkdienst. Vijf gezamenlijke kerken uit Beilen hadden deze dienst georganiseerd en de muzikale begeleiding was van AMDG. Na de dienst werd er, in het zonnetje, genoten van koffie, thee en zelfgemaakte lekkernijen.
Al met al was de grootste winnaar het afgelopen weekend het publiek die in grote getale aanwezig was en genoten heeft van een prachtige vernieuwde editie van Bourgondisch Beilen.

De stuurgroep van Bourgondisch Beilen kijkt zeer tevreden terug op de 7e editie van dit grootste evenement van Beleef Beilen. Grote dank en waardering gaat uit naar onze 100 vrijwilligers en de sponsoren. Zonder hen is Bourgondisch Beilen niet mogelijk. Tenslotte dank aan de Gemeente Midden-Drenthe voor de faciliterende rol en een ieder die wij vergeten zijn! Tot volgend jaar!

Bekijk de foto's

Bekijk de sfeerimpressie van Bourgondisch Beilen 2018