LaNijTo en het Middenveld

Meer informatie over
LaNijTo en het Middenveld 2019
LaNijTo en het Middenveld 2019

5 tot en met 10 juni 2019 op diverse locaties in Beilen: evenemententerrein aan de Hoefslag, centrum en Ter Horsterzand.

LaNijTo en het Middenveld

Muzikale opening door burgemeester Mieke Damsma

Met het blazen op een koehoorn opende burgemeester Mieke Damsma woensdagmiddag de Lanijto/Middenveld in de feesttent op het evenemententerrein aan de Hoefslag. Het begin van zes dagen feest met vanavond de musical van de basisscholen, AMDG en de Beiler Harmonie: 'De ridder en de jonkvrouw'.

Verder wordt vanavond ook bekend gemaakt welke straat/buurt de mooiste versiering heeft. De luchtballonnen gaan vanavond wegens dreigend onweer niet de lucht in. Dat wordt waarschijnlijk zaterdag of maandag.

Een mooie traditie

Gerrie Kreuze (Lanijto-organisatie) stond voorafgaande aan de opening nadrukkelijk stil bij het recente en plotselinge overlijden van de Middenveld-voorzitter Willem Talens. Ook de naaste familie van Willem was aanwezig en ter herdenking hangt de Middenveldvlag halfstok. 

Kreuze ging in vogelvlucht langs de voorbereiding van de Lanijto en sprak ook en passant zijn ongenoegen uit over de vernielingen van sommige straatversieringen door vandalen. Ook het noodweer van dinsdag had zijn sporen nagelaten, maar er is hard gewerkt om het te herstellen.

Hoewel het Middenveldfeest de afgelopen twee jaar niet is doorgegaan in respectievelijk Hoogeveen en Westerbork is Kreuze optimistisch over het voortbestaan en zeker over Lanijto 2024. Hij is in ieder geval een trotse voorzitter van de Lanijto zo liet Kreuze weten: 'Het is dit jaar een feest van de verbinding en dat uit zich in de verschillende samenwerkingen. En natuurlijk een groot applaus voor alle vrijwilligers.'

Ook burgemeester Mieke Damsma was ingenomen met het feest dat zij vergeleek met carnaval, het feest in de regio waar zij voorheen bestuurlijk werkzaam was: 'Eigenlijk kun je carnaval vergelijken met deze verbindende Lanijto. Met daarbij een mooie traditie van versieren die ik niet ken in het Zuiden. Het omzien naar elkaar zie je terug in het samen versieren. Iets dat je weinig ziet in de rest van Nederland.'

Gerrie Kreuze kreeg nog een paar zoenen van Mieke Damsma en dat had alles te maken met het voorval in de jaren dertig. Toen gaf de toenmalige burgemeester van Beilen de vrouwelijke voorzitter van het Middenveld een zoen en dat kwam hem te staan op vragen vanuit de gemeenteraad en een waarschuwing van diezelfde raad. Deze zoenactie en plein public kon ditmaal wel rekenen op algemene goedkeuring.